ילדים וגירושים – בחירת הליך גירושים אשר יסייע להקטין את הפגיעה בילדים ככל הניתן
מאת: מיכל קמפפר, עו"ד, מגשרת ועוסקת בגירושים בשיתוף פעולה
לאחרונה קראתי ספר חדש של פרופ' קלייר רבין: "הגירושים החדשים – שינוי חיובי בתקופת המעבר ואחריה" (הוצאת אמציה, 2010, עמוד 262). הספר מעולה ומתאים הן לזוגות העומדים בפני גירושים והן לזוגות אשר מודעים למערכת היחסים הזוגית שלהם, בוחנים אותה ומנסים לפתח אותה ולהתפתח איתה.
בהכנת כתבה זו נעזרתי בספרה של פרופ' קלייר רבין ובניסיוני הרב כעו"ד ומגשרת בענייני משפחה.
ילדים אינם רוצים שהוריהם יתגרשו. ההורים יודעים את זה, ולכן ההחלטה על הפרידה מלווה רגשות אשם. הרצון לא להכאיב לילדים גורם לזוגות לדחות את הגירושים למשך שנים, לפעמים עד כדי ויתור מוחלט עליהם.
השאלה הבסיסית הנשאלת על ידי הורים רבים הינה מהו המצב הפחות גרוע לילדים: שההורים ישארו לחיות יחד בנישואים לא טובים או שיתגרשו ?
מחקרים שנערכו בנושא (המסוכמים על ידי רבין בספרה, עמוד 263 ועמוד 287) קובעים כי התשובה לשאלה זו תלויה ברמת הקונפליקט בין ההורים. מצבם של ילדים הגדלים במשפחה שבה ההורים מצויים בקונפליקט חמור, גרוע מזה של ילדים להורים גרושים.
האם הילדים ניזוקים מהגירושים מבחינה רגשית בטווח הזמן הארוך?
קונפליקט אלים או מתמשך בין ההורים עלול לגרום לבעיות רגשיות אצל הילדים.
מדהים לציין שמחקרים יכולים לנבא את סוג הבעיה בהתאם לסוג הקונפליקט בין ההורים.
אם ההורים היו עוינים ותוקפנים זה לזה, ילדים נטו לבעיות התנהגות שהיו כרוכות בהשתוללות ובהתנהגות אגרסיבית.
אם בקונפליקט אחד מבני הזוג התנתק מן השני וסירב לדבר, הילד הראה לאחר מכן נטיות דכאוניות, כלומר: הילדים, בהתנהגותם, מחקים את סוג הקונפליקט הקיים בין ההורים.
כאשר הקונפליקט בין ההורים לאחר הגירושים נשאר ברמה מינימלית, כאשר ההורים יכולים להיות ידידים ולעזור זה לזה, הילדים אינם ניזוקים בטווח הארוך בבריאותם הנפשית, בתפקודם בבית הספר, בדימוי העצמי שלהם, בתפקודם החברתי וביכולתם להינשא בעתיד.
כאשר לבני זוג ישנם ילדים, לא קיימים בעצם גירושים.
גם אם בני הזוג המתגרשים היו רוצים שלא לראות אחד את השני לאחר הגירושים, הילדים המשותפים הופכים את זה לבלתי אפשרי. ההורים יצטרכו להיות בקשר אחד עם השני למשך כל חייהם. כאשר הילדים צעירים – הקשר יהיה הדוק יותר. כאשר יתבגרו – עשוי הקשר להחלש, אך עדיין, ירצו ההורים להיות מסוגלים לחגוג יחד את סיום הטירונות של הבן, את חתונת הבת ואת ברית הנכד.
כיצד לעזור לילדים להתמודד עם הגירושים ?
- באופן כללי ניתן לאמר שככל שההורים ישתפו פעולה אחד עם השני ויהיו נוכחים בחיי הילדים כך יתגברו הילדים בצורה טובה יותר על הגירושים. שיתוף הפעולה בין ההורים יתחיל מתכנון ההודעה על הפרידה וימשיך לכל אורך תהליך הפרידה, ההסתגלות לפרידה והחיים בשני בתים שונים.
- ככל שהאב יהיה מעורב ופעיל יותר בחיי הילדים כך הנזק הרגשי לילדים יקטן.
- ככל שתישמר יותר יציבות בחיי הילד כך יקטן הנזק בגירושים. מבחינת הילדים, עדיף לא להעביר אותם בית ספר, לא לנתק אותם ממשפחה מורחבת ובדאי שלא להכיר להם בני זוג חדשים של ההורים בשנה הראשונה לאחר הפרידה.
- לשמור על כבודו של ההורה האחר בפני הילדים. לא להתלונן עליו – לא על התנהגותו, לא על מצבו הכלכלי ולא על ה"אשה האחרת". האשמת בן הזוג בפני הילדים מכאיבה להם ויוצרת אצלם קונפליקט נאמנויות.
- לשמור על רמת חיים דומה בבתי שני ההורים. פער משמעותי ברמת החיים בין בתי שני ההורים יגרום לקושי רגשי לילדים. אם אחד ההורים יחיה בעוני לאחר הפרידה והשני יחיה ברווחה כלכלית ימצאו הילדים בקונפליקט רגשי פנימי.
- שההורה עצמו יתמודד היטב עם הגירושים ויתאושש. ילדים מחקים את הוריהם. ילד שיראה שההורה מתמודד היטב עם הגירושים ומחזיר לעצמו שליטה, יטה לחקות אותו. כאשר ההורה אומלל ומודאג, הילד יסבול גם הוא והסבל עלול להפוך לדפוס ולהרגל כרוני.
- נישואים חדשים ומאושרים של ההורים. אם הילד רואה את ההורה מתאושש, נישא מחדש, וחי חיי נישואים טובים, זה עשוי להחזיר לו את האמון בחיי הנישואים ולהפחית את הסיכוי להתגרש בעצמו בעתיד.
- מהו הליך הגירושים אשר יסייע לבני הזוג להקטין את הפגיעה בילדים ככל האפשר ?
- באופן כללי הליכים הסכמיים עדיפים מהתדיינות משפטית. הליכים הסכמיים מעודדים שמירה על מערכת היחסים בין ההורים לעומת התדיינות משפטית אשר עשויה לגרום להחרפת הקרע בין ההורים, וכך גם לפגיעה בילדים.גם הליך גישור וגם הליך גירושים בשיתוף פעולה (collaborative divorce) שמים דגש ביחסים בין ההורים, ביצירת ערוץ תקשורת בין ההורים ובבניית תוכנית הורית.
בהליך גישור בד"כ מסייע להורים מגשר אחד ניטרלי.
בהליך גירושים בשיתוף פעולה מסייע צוות רב מקצועי, הכולל עו"ד אחד לכל אחד מבני הזוג, יועץ גירושים לכל אחד מבני הזוג, מומחה כלכלי וגם פסיכולוג ילדים אשר נפגש עם הילדים ומביא את קולם בפני ההורים.
הייחוד של הליך גירושים בשיתוף פעולה הוא בשילוב פסיכולוג ילדים כחלק מובנה מתהליך הפרידה. הליך הגירושים בשיתוף פעולה נועד לסייע לבני זוג לסיים את גירושיהם בהסכמה, מחוץ לכותלי בית המשפט, תוך מתן תמיכה מרבית לכל אחד מבני הזוג ולילדיהם.
לפי שיטה זו, בני הזוג מקבלים החלטות לבד, בסיוע מומחים מקצועיים במידת הצורך, בצורה פתוחה, הוגנת ומכובדת. בני הזוג מקיימים ביניהם משא ומתן המבוסס על צרכיהם הנפרדים ועל צרכי ילדיהם.עורכי דין, מטעם כל אחד מבני הזוג, מסייעים להם בניהול המשא ומתן, כאשר עורכי הדין מחויבים לעשות את המירב על מנת לסייע לבני הזוג להגיע להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט. בני הזוג ועורכי הדין מסכימים מראש להתדיין מחוץ לכותלי בית המשפט.
ההליך יחסוך את ההתדיינות בבית המשפט- את המלחמות, את העלויות הכספיות הגבוהות, את הניכור, העוינות ואת הפגיעה הקשה בילדים.
בהליך זה, מחויבים בני הזוג לעזור לילדיהם בגיבוש הסדרי הפרידה, וניתן מקום מיוחד לקולם של הילדים, לבחינת הסדרים שיהיו הטובים ביותר עבורם, ולבניית יחסים הוריים תקינים לאחר הגירושים.
כמו כן, בני הזוג מתחייבים לגילוי כלכלי מלא, ובתהליך נבחנים הסדרים כלכליים שונים שיתנו מענה לצרכים הכלכליים הנפרדים של כל אחד מבני הזוג, ולצרכים הכלכליים של הילדים.
מעורבות הצוות המקצועי הרב תחומי יוצרת הליך מעמיק ותומך. צרכיהם הרגשיים, ההוריים, המשפטיים והכלכליים של כל אחד מבני הזוג מקבלים מקום ומענה בתהליך, כך שהתהליך מהווה מסגרת תומכת ובטוחה מאין כמותה לכל אחד מבני הזוג, והסיכוי להפסקת התהליך על ידי אחד מבני הזוג, עקב אי מילוי צרכים כלשהם (רגשיים, משפטיים וכד') הינו נמוך ביותר.
סיכויי ההצלחה של ההליך גבוהים ביותר ועומדים על מעל 90 אחוזים (מתוך מחקר סטטיסטי שנערך על ידיד הארגון הבנ"ל IACP ומפורסם באתר: www.collaborativepractice.com).החידוש בהליך :
1. איסור על ייצוג הלקוח בבית משפט בהליכים משפטיים כנגד בן זוגו. עורכי הדין מנועים מלייצג את בני הזוג בהליך משפטי אחד כנגד השני.
אין פנייה לערכאות משפטיות (אלא לצורך אישור ההסכם) ואין איומים לפנייה לערכאות משפטיות.
זאת בניגוד למשא ומתן "רגיל" בין עורכי הדין בו אף פעם לא "מגלים את כל הקלפים" שמא המשא ומתן ייכשל ועורכי הדין ירוצו לבית המשפט להגיש תביעות.2. חברי צוות מקצועי שעובדים ביחד תוך ויתור על סודיות ביניהם. גם בהליך גירושים "רגיל" עשויים להיות מעורבים אנשי מקצוע נוספים (כגון: איש טיפול לכל אחד מבני הזוג, פסיכולוג ילדים וכלכלן). אלא שאנשי המקצוע הנוספים פועלים עם הלקוח שלהם בנפרד, אין קשר ביניהם ואין מעבר של מידע.
כל אחד מחויב ללקוחו בלבד. בהליך גירושים בשיתוף פעולה אנשי המקצוע השונים עובדים יחד, כצוות. חברי הצוות מתייעצים אחד עם השני כיצד לעזור בצורה הטובה ביותר לכל אחד מבני הזוג לעבור את משבר הגירושים בצורה הטובה ביותר.
במה זה שונה מגישור ?
גישור מתנהל בפני מגשר אחד המחויב לניטרליות. בהליך גירושים בשיתוף פעולה כל אחד מבני הזוג מיוצג על ידי עורך דין מטעמו ועל ידי יועץ גירושים מטעמו (שהוא איש טיפול). עורכי הדין ואנשי הטיפול אינם מחויבים לניטרליות. כל אחד דואג ללקוחו תוך ראיית טובת התא המשפחתי כולו.
כאשר ישנם פערי כוח גדולים בין בני הזוג (רגשיים, משפטיים, כלכליים) בן הזוג "החלש" עשוי להרגיש שהליך גישור אינו מספיק תומך עבורו (היות שהמגשר מחויב לניטרליות). במקרים אלו בן הזוג ירגיש מוגן יותר בהליך גירושים בשיתוף פעולה כאשר הוא מיוצג על ידי עורך דין מטעמו ומקבל ליווי צמוד מיועץ גירושים.
לסיכום:
זוגות שיצליחו להתגבר על הכעסים ביניהם ולבחור בהליך הסכמי כדרך מיטבית לסיים את נישואיהם, יעשו שירות גדול הן לעצמם והן לילדיהם. דוגמא אישית זו תהווה שיעור חשוב מאין כמותו לילדים בהתמודדות עם משברים, ותעצב במידה רבה את רווחתם הרגשית בעתיד.