קרן ויוסי – מתלונה במשטרה לגירושין בשיתוף פעולה
מיכל קמפפר, עו"ד ומגשרת
הגיבורה שלנו
קרן היא אשה נמרצת, אחראית ומסודרת. אשת משפחה. היא בשנות הארבעים לחייה, בת יחידה להורים מבוגרים, ואמא לבן יחיד בשנות העשרה. חייה מתנהלים בצורה מסודרת ומובנית. היא קמה כל יום בשש בבוקר, נוסעת באוטובוס לעבודתה כסוכנת נסיעות במרכז המסחרי הסמוך לביתה. בצהריים חוזרת הביתה להפסקה קצרה, ואחר הצהריים – שוב – באוטובוס חוזרת למשמרתה בסוכנות הנסיעות. בין לבין היא מטפלת בהוריה המבוגרים.
יוסי, בעלה, מבוגר ממנה במספר שנים. הוא היה מורה הנהיגה שלה. היא אהבה את הבגרות, האחריות והסמכותיות שהוא הקרין. הזיווג מצא חן גם בעיני הוריה השמרניים, ובני הזוג נישאו תוך תקופה קצרה.
עם השנים נולד עומר. עומר שימח את הוריו, ואת הוריהם של קרן ויוסי, ונשאר בן יחיד. קרן ויוסי החליטו להקדיש את כל כולם לבנם היחיד. יוסי פתח עסק עצמאי לשיווק ציוד חקלאי, וקרן עבדה בחצי משרה בעבודות מזכירות שונות. הדברים התנהלו על מי מנוחות, העסק שגשג. הוחלט כי קרן תעזוב את עבודתה ותתחיל לעזור ליוסי בעסק. קרן שמחה על ההזדמנות שניתנה לה להשתתף בעבודה השוטפת של העסק. היא היתה בעלת יוזמה ושכל ישר, והביעה את דעותיה בענייני הניהול השוטף של העסק. להפתעתה, הרגישה שיוסי אינו מקבל את עצותיה, ואף מביע את מורת רוחו מכך שהיא "מתערבת לו בעניינים". קרן נפגעה.
אט אט האור בעיניה כבה. היא המשיכה לעשות את עבודתה, מנסה שלא להרגיז את יוסי. דברים התנהלו שלא לפי רצונה, אך היא החליטה להעלים עין. שלום הבית היה לה חשוב מכל. היא התנתקה מהעניינים הכספיים של החברה, מתוכניות הפרסום והשיווק, ועסקה אך ורק בענייני מנהלה שוטפים.
המשבר
אך השקט המדומה הופר ללא התראה מוקדמת מבחינתה. באחד הימים דפיקה חזקה בדלת, כמעט מהלומה. קרן היתה לבדה במשרד. בלב כבד פתחה את הדלת. אנשי גבייה של לשכת ההוצאה לפועל עמדו שם עם צו עיקול על הבית. ליבה צנח.
מסתבר שהעסק נקלע לקשיים כלכליים עצומים. משכנתא שנלקחה לטובת החזר החובות לא כובדה, וכעת הדרך למכירת הבית בכינוס נכסים, היתה קצרה .
הדברים לא היו יכולים להמשיך עוד כבעבר. קרן ויוסי ניהלו שיחות קשות ונוקבות. קרן כעסה על התנהלותו הכלכלית של יוסי בעסק, ועל כך שלא שיתף אותה בקשיים הכלכליים. יוסי כעס על הביקורת הרבה שהופנתה כלפיו, ועל כך שקרן לא הצליחה להביע אמפטיה להתרסקותו הכלכלית.
בכעס, הפסיקה קרן לעבוד בעסק. היא ביקשה גם להפריד את חשבונות הבנק המשותפים, והאמינה שאם לא יהיה שיתוף כלכלי, לא תהיה חשופה יותר לתביעות של נושים. יוסי ביקש הלוואה כספית מהוריו, ובמאמץ גדול, פעל להסדרת החובות. משבר האמון לא אוחה. כאב ההתמוטטות הכלכלית המשיך להדהד בליבה של קרן.
השינוי
קרן ויוסי נכנסו לשלב חדש בחייהם. שינוי מהותי חל הן ביחסים הכלכליים ביניהם והן בתפקודם כהורים. מבחינה כלכלית – הפרדה. לכל אחד חשבון הבנק שלו. ענייני העסק מתנהלים באמצעות חשבון הבנק של יוסי. משכורתה הנמוכה של קרן מופקדת בחשבון הבנק שלה. הסכמה לא כתובה נוצרה. יוסי אחראי על קניות האוכל לבית, על התשלומים והמשכנתא. קרן אחראית להוצאות אישיות של עומר ושלה. קרן הפסיקה לחלוטין להתעסק עם הקניות לבית, ועם ביצוע התשלומים שונים, והיתה פונה ליוסי כשהיה צורך למלא את המקרר. גם מבחינה משפחתית החלה להיווצר הפרדה. יוסי השקיע שעות רבות בשיקום העסק, ועם הזמן העסק אכן שוקם ואפילו שגשג שוב. קרן השקיעה שעות רבות עם עומר ועם הוריה. הדינמיקה המשפחתית השתנתה. קרן הרגישה שיוסי נעלם מהתא המשפחתי המצומצם ואת מקומו תופסים הוריה.
קרן הסתגלה במהירות למצב החדש. במסגרת מרוץ החיים לא היה לה יותר מדי זמן פנוי לחשוב. הרי היתה צריכה להספיק להגיע לאוטובוס בזמן, לעזור לעומר עם שיעורי הבית, להוציא את הכלב לסיבוב, לקחת את אבא לקופת חולים וכו'… וכו' ….כל שרצתה היה להגיע לסוף היום ללא צרות מיוחדות, שהמשכורת תיכנס בסוף החודש, ושיהיה שקט במערכת היחסים עם יוסי.
הסערה
לאחר מספר שנים, יוסי הודיע על רצונו להתגרש. "אין אהבה יותר" אמר לה. קרן הרגישה כאילו לבנה נזרקה עליה. היא לא האמינה שזה יכול לקרות לה. היא, שכל מעייניה היו נתונים לשמירת השקט המשפחתי, לטיפוח הבן, לדאגה לבית שיהיה תמיד מסודר. כעס על יוסי הציף אותה. איך הוא מעז לפרק כך את כל שבנו. איך הוא מעז לעשות לה את זה. איך הוא מעז לעשות את זה לעומר.
היא התעמתה איתו, היא כעסה עליו, היא צעקה עליו, היא בכתה, דברים שמעולם לא עשתה קודם לכן. והוא, נשאר בסגירותו. מופנם, שותק ולא מכביר בהסברים. היא התגרתה בו, ניסתה ככל יכולתה להוציאו משלוותו. רק שיגיב. רק שיגיד שהכל חלום רע ,והנה הכל חוזר לקדמותו.
אך הדברים התגלגלו אחרת. באחת המריבות הקניטה אותו ולא הרפתה. הוא התאפק והתאפק, אך לבסוף כל זעמו הכבוש יצא החוצה. לראשונה, הרים עליה יד. המהלומה היכתה את שניהם בתדהמה. היתה זו הפעם היחידה בנישואיהם בה הרים יד. קרן הרגישה שאינה מכירה אותו יותר. המבט בעיניו הפחיד אותה. היא התקשרה למשטרה. יוסי הורחק מהבית לחמישה ימים.
בחירת תהליך גירושין
קרן ויוסי הגיעו יחד אל משרדי. חודשיים עברו מאז האירוע האלים. בעודו מורחק מהבית שוטט יוסי באינטרנט וחיפש מידע על גירושין. בשיטוטיו נתקל באתר של עמותת "להתגרש בשלום". יוסי סיפר שאהב את הגישה המתונה ,לפיה יש לעזור לכל בני המשפחה לעבור את משבר גירושין בשלום. ללא מלחמה, ללא מנצחים, ללא מפסידים. לא היה לו קשה לשכנע את קרן להסכים. קרן כה חששה מעימות עם יוסי, שהסכימה לכל מה שביקש ממנה. לשמחתה, בחר יוסי בגישה מתונה ומפויסת, והשיטה התאימה גם לה.
קרן ויוסי בחרו לקיים את הליך הגירושין באמצעות הליך חדשני ומיוחד שנקרא בשם "גירושין מדובר בהליך שנועד לסייע לבני זוג לסיים את .(Collaborative Divorce) " בשיתוף פעולה גירושיהם בהסכמה, מחוץ לכותלי בית המשפט, תוך מתן תמיכה מרבית לכל אחד מבני הזוג ולילדיהם. לפי שיטה זו, בני הזוג מקבלים החלטות בעצמם, בסיוע מומחים מקצועיים, בצורה פתוחה, הוגנת ומכובדת. בהליך זה, מחויבים בני הזוג לעזור לילדיהם בגיבוש הסדרי הפרידה, וניתן מקום מיוחד לקולם של הילדים, לבחינת הסדרים שיהיו הטובים ביותר עבורם, ולבניית יחסים הוריים תקינים לאחר הגירושים.
כמו כן, בני הזוג מתחייבים לגילוי כלכלי מלא, ובתהליך נבחנים הסדרים כלכליים שונים שיתנו מענה לצרכים הכלכליים הנפרדים של כל אחד מבני הזוג, ולצרכים הכלכליים של הילדים.
עורכי דין מטעם כל אחד מבני הזוג מסייעים להם בניהול המשא ומתן. פסיכולוגים או עובדים סוציאליים הנקראים "יועצי גירושין" מלווים כל אחד מבני הזוג מבחינה רגשית, ומסייעים לזוג
לבנות תוכנית הורית. עורכי הדין ויועצי הגירושין עובדים יחד כצוות, על מנת לסייע למשפחה לעבור את התהליך בשלום. בני הזוג וכל אנשי הצוות מסכימים מראש להתדיין מחוץ לכותלי בית המשפט. כל אנשי הצוות עברו הכשרה בגישור והכשרה מיוחדת בשיטת "גירושין בשיתוף פעולה".
להבדיל מגישור, המתנהל בפני מגשר אחד המחויב לניטרליות, בהליך גירושין בשיתוף פעולה, כל אחד מבני הזוג מיוצג על ידי עורך דין מטעמו, ומלווה על ידי יועץ גירושין מטעמו. עורכי הדין ואנשי הטיפול אינם מחויבים לניטרליות. כל אחד דואג ללקוחו תוך ראיית טובת התא המשפחתי כולו.
יוסי וקרן אהבו את הרעיון של תמיכה משפטית ורגשית לכל אחד מהם, תוך ראיית התא המשפחתי כולו. כך כל אחד מהם הרגיש בטוח יותר ומוגן יותר בתהליך.
השלב הראשון בתהליך היה להרכיב את הצוות המקצועי שיעזור לקרן וליוסי. ליוסי וקרן היה חשוב לבחור יחד את אנשי המקצוע. הם נפגשו יחד עם מספר עורכי דין ומספר אנשי טיפול, ולבסוף בחרו את הצוות. אני נבחרתי לייצג את קרן. עו"ד שירלי אלף נבחרה לייצג את יוסי. יועץ הגירושין ד"ר איתן בירנבאום נבחר ללוות את יוסי בתהליך, ויועץ הגירושין רנדי טישלר נבחר ללוות את קרן.
יצאנו לדרך.
התהליך
קרן ואני ישבנו שעות יחד. פגשתי אשה עצובה וכועסת. אשה שסיפרה שהלכה לאיבוד בתוך המערכת הזוגית שלה. סיפרה שלא היה לה טוב כבר הרבה שנים. סיפרה שהרגישה קטנה וחלשה מול יוסי, תלויה בו כלכלית, חוששת להרגיז אותו, חוששת להיכנס איתו לעימות. סיפרה שעם השנים, וכתוצאה מהחוויות שעברה, פיתחה ממש פוביה ממספרים. כבר שנים היא לא עשתה קניות במכולת, ואין לה מושג איך משלמים חשבונות. היא רק רואה דפי חשבון מהבנק, ומסך שחור יורד על עיניה. אין לה מושג איך תסתדר מבחינה כלכלית. כעסה על יוסי לא מרפה.
קרן ויוסי התחילו להיפגש עם יועצי הגירושין. לאט לאט ובזהירות נגעו בנקודות קשות וכואבות. בנוכחות היועצים, דיברו קרן ויוסי על השוני שלהם בתפיסות העולם בכל הנוגע לפרידה ולהורות. קרן דיברה על החשש שלה מתגובותיו של יוסי שהיא חוותה כהתפרצויות. יוסי העלה את כאבו על הריחוק שחל במהלך השנים בינו לבין עומר. צעד אחר צעד, נבנתה הבנה משותפת לגבי המשך ההורות, ונבנתה תקשורת חדשה בין בני הזוג. קרן סיפרה לי עד כמה היא מרגישה מוגנת בפגישותיה עם היועצים, וכי, לראשונה, בחייה, היא מסוגלת להגיד ליוסי דברים, שלא אמרה לו בעבר. קרן הרגישה, שאיתן, יועץ הגירושין של יוסי, עוזר לו לשמוע את דבריה, מבלי לכעוס ומבלי להתפרץ עליה, וכי רנדי, היועץ שלה, מסייע לה להתבטא בצורה כזו שיוסי יוכל לשמוע.
קרן ויוסי דיברו עם היועצים על עומר, והחליטו יחד מה להגיד לו לגבי הפרידה. היה להם חשוב לשמוע איך עומר מתמודד עם המצב בבית, והם החליטו להתייעץ עם מומחה ילדים. בשיתוף היועצים, הוחלט להתייעץ עם ד"ר דורית רונן, פסיכולוגית ילדים, כחלק מתהליך "הגירושין בשיתוף פעולה". דורית נפגשה עם כל אחד מההורים ועם עומר. היא שמעה מעומר כיצד הוא מרגיש בקשר לפרידה, ומהם חששותיו וצרכיו. את המידע הזה הציגה דורית לקרן ויוסי בפגישה משותפת עם היועצים, שעזרו לקרן ויוסי לעבד את המידע ולהכילו. כעת ידעו יוסי וקרן מה חשוב לעומר, והם הצליחו לחשוב יחד כיצד הם יכולים לעזור לו בצורה הטובה ביותר להתמודד עם הגירושין.
התהליך התקדם. קרן ויוסי גיבשו הבנות לגבי המשך ההורות שלהם. קרן היתה צריכה ללמוד לשחרר אחריות על עומר, ויוסי היה צריך ללמוד להיכנס למקום האבהי. יוסי התחיל לעשות פעילויות משותפות עם עומר, וקרן ניסתה לעודדם ככל שיכלה.
יוסי רצה לצאת מהבית. בעדינות רבה התחילו לדבר גם על כך עם היועצים. לקרן המהלך הזה היה מאוד קשה. חששות כבדים ליוו אותה. איך תסתדר מבחינה כלכלית? היה לה חשוב שהדברים ייעשו בצורה איטית ומדורגת, שניתן יהיה לבחון כל צעד ולהתרגל אליו, ורק לאחר מכן, לעבור לצעד הבא.
בסיוע עורכות הדין גיבשו קרן ויוסי הסכם פרידה זמני. יוסי יצא מהבית. ההסדרים הכלכליים נשארו ללא שינוי. יוסי לקח מעורבות גדולה יותר בחייו של עומר. ההפרדה יצרה רגיעה, והורידה את המתח בבית.
כעת הגיע הזמן לדבר על העניינים הכלכליים. קרן חששה מכך מאוד. בפגישות ההכנה בינה לביני דיברנו על כך. הדיון הכלכלי דרש ממנה ריכוז רב וכוחות נפש. הניסיון לעבור על המספרים, היה מסתיים תוך כמה דקות, בהתקף חרדה של קרן. התייעצנו עם רנדי, יועץ הגירושין של קרן. הוא נפגש איתה ביחידות. התברר שההתמודדות הכלכלית הציפה את קרן ברגשות עזים, והחזירו אותה לימי ההתמוטטות הכלכלית של הזוג, אשר בעטיה בחרה להיאטם מבחינה כלכלית, ולהוציא את העניינים הכלכליים מחייה.
ההבנה הזו תרמה להתקדמות בתהליך. קרן הפנימה שאין לה שום בעיה שכלית להבין את המספרים, וכי המחסום הוא רגשי בלבד. ליווי צמוד של יועץ הגירושין, ועבודה איטית וסבלנית של שתינו, נתנו את פירותיהם. לאט לאט עברה קרן תהליך של התיידדות עם המספרים. צחקנו על כך ואמרנו שבסוף היא עוד תהיה רואת חשבון …
לבסוף הרגישה קרן שהיא מוכנה מספיק כדי לקיים פגישה כלכלית משותפת: קרן, יוסי, שירלי ואני. לאורך כל תהליך ההכנה של קרן לפגישה, שוחחתי עם שירלי, עורכת הדין של יוסי, וסיפרתי לה על ההתמודדות שעוברת קרן עם המספרים. שירלי דיברה על כך עם יוסי, וביקשה את הבנתו וסבלנותו לקצב של קרן. שירלי סיפרה לי שיוסי מאוד רוצה להתקדם בתהליך, אך הוא מוכן לקבל את המלצתה של שירלי, לחכות בסבלנות ולהתאים את עצמו לקצב של קרן.
קרן מאוד התרגשה לקראת הפגישה. היא חששה שמא תקבל "בלק-אאוט" כהגדרתה, חששה מהתפרצות של יוסי, וחששה גם משירלי, עורכת הדין של יוסי.
הפגישה לא היתה פשוטה. עלו כעסי העבר וקשיי ההווה. יחד עם זאת, ההכנה הטובה של כל אחד מבני הזוג, סייעה להצלחת הפגישה. קרן הצליחה לשוחח זמן מה על המספרים עד ש"הלכה לאיבוד", וביקשה להפסיק. יוסי גילה הבנה וסבלנות. סיימנו בתחושת הישג. זה היה הרבה לפעם אחת.
התאונה
קרן מתקשרת. עומר במחלקה לטיפול נמרץ לאחר שהיה מעורב בתאונת דרכים. הפגישה שלנו מבוטלת. קרן ויוסי מטפלים בבנם. החיים משתנים. קרן ויוסי נעלמים למספר חודשים. מדי פעם אני משוחחת עם קרן, בודקת מה שלומה. המצב קשה. עומר לא מתאושש. קרן ויוסי לא משים ממיטתו.
לאחר כמה שבועות חל שיפור. עומר יוצא מטיפול נמרץ ומתחיל לעבור תהליך של שיקום. קרן מספרת על דאגתו הרבה של יוסי לעומר, ועל טיפולו המסור בו.
לאחר כשנה קרן ויוסי חוזרים לתהליך. הם עייפים מהטיפול היומיומי בעומר. יוסי רוצה להתקדם בתהליך הגירושין.
חוזרים למסלול
קרן ואני נפגשות שוב. אני מתחילה להרגיש בניצנים של שינוי אצל קרן. יוסי הרוויח אצלה נקודות זכות רבות בזכות טיפולו המסור בעומר. קרן כבר פחות כועסת עליו. לראשונה, היא מתחילה להבין שהיא חיה בתוך מערכת זוגית שלא היתה טובה לה, וכי הגירושין עשויים להביא לשינוי חיובי בחייה.
אנחנו נכנסים לתקופת פגישות אינטנסיביות. קרן ויוסי מלבנים ביניהם את העניינים הכלכליים. אנחנו, עורכות הדין, מסייעות כשצריך: מסייעות לקרן ויוסי להקשיב אחד לשני, מסייעות לתרגם עמדות לצרכים, נותנות מילה טובה כשצריך, מספקות ייעוץ משפטי שוטף, ויודעות לצאת להפסקות כשנדרש. אט אט נבנה ההסדר הכלכלי.
נותר עניין אחד: ההלוואות ותוכנית החסכון. נושא ההלוואות היה סדין אדום לקרן לאורך כל התהליך. לבני הזוג נותרו עוד חובות רבים מתקופת ההתרסקות הכלכלית. מדי פעם יוסי היה מושך כספים מתוכנית החסכון של בני הזוג על מנת לכסות חובות. קרן ראתה בתוכנית החסכון הזו עתודה כלכלית שתאפשר לה לצאת לחיים כלכליים עצמאיים. לאורך השנים היא ראתה את הסכומים בתוכנית פוחתים, והתמלאה חרדה. יוסי ביקש למשוך את כספי החסכון באופן מיידי, על מנת לכסות חובות, ולאפשר לו תזרים מזומנים. קרן לא היתה מוכנה לשמוע מכך. לגישתה, החובות נוצרו ללא ידיעתה וללא הסכמתה, ולכן לא היתה מוכנה לקחת חלק בתשלומם. היא היתה נחושה.
נכנסו לפגישה משותפת. קרן היתה מתוחה מתחילתה. נושא ההלוואות נותר כנושא אחרון בין בני הזוג. בשיחה עברנו על כל ההסכמות בין בני הזוג עד כה, ציינו את השינוי החיובי שחל ביחסים ההוריים ביניהם, וכעת לא נותרה ברירה. צריך לדבר על ההלוואות. קרן פרצה בבכי. נזכרת במעקלים שדפקו בדלת. נזכרת בבית שכמעט נמכר בכינוס נכסים. כל כעסה על יוסי התפרץ שוב. היא הטיחה בו מילים קשות. הפסקנו את הפגישה. קרן היתה צריכה להירגע.
קרן ואני יצאנו החוצה. יצאנו לגינה מול המשרד. והתחלנו לטייל מסביב לבלוק. חמש דקות. עשר דקות. עשרים דקות. קרן עדיין בוכה. מאוד נסערת. עדכנתי את שירלי שלא כדאי שנחזור עדיין. קרן לא הפסיקה לדבר. היא כועסת. היא לא מוכנה לוותר. זה הקו האדום שלה. זה לא הוגן. זה לא מוסרי. היא מוכנה לוותר על כל ההישגים שהיו עד כה, אך לא לוותר בנקודה זו.
אחרי חצי שעה של פעילות גופנית, המתח נרגע. קרן עדיין לא הסכימה לוותר, אך נרגעה קצת. חזרנו פנימה.
שירלי ואני, שתינו עורכות דין ומגשרות מנוסות. עבדנו יחד בעבר לא מעט, הכרנו אחת את השנייה, וסמכנו אחת על השנייה. ידעתי שבעודי מטיילת בחוץ עם קרן, עושה שירלי עבודת הכנה עם יוסי. כשחזרנו פנימה, ציינו, שירלי ואני, שמניסיוננו, קורה שרגע לפני קו הסיום ישנו משבר גדול בתהליך. קו הסיום, הקרוב מאי פעם, נראה מפחיד. הנישואין רחוקים והגירושין הופכים ממשיים מתמיד. זהו רגע לא פשוט.
באותו רגע חל מפנה. כאילו נלחץ כפתור סודי והאווירה השתנתה מהקצה אל הקצה. חזרנו לעבוד עם הצרכים של כל אחד מבני הזוג. ליוסי היה חשוב להמשיך להפעיל את העסק שלו בצורה עצמאית. הוא היה בבעיית נזילות. הבנק לא נתן יותר אשראי, והיה לו צורך למשוך כסף מיידי מתוכנית חסכון של בני הזוג על מנת לכסות חובות. לקרן היה חשוב שלא לקחת חלק בחובות, ובנוסף היה לה חשוב לקבל חלק מהכספים בתוכנית החסכון על מנת שיתנו לה איזה שהוא גיבוי כלכלי לתחילת החיים שלה בנפרד. משכורתה היתה נמוכה, והיה לה צורך בקופת חסכון קטנה "על כל צרה שלא תבוא".
הצעתי לבני הזוג, שכל אחד מהם ימשוך, מיידית, סכום זהה מתוכנית החסכון. הסכום שיוסי ימשוך ישמש לכיסוי חובות. הסכום שקרן תמשוך יהווה עתודה כלכלית לשעת חירום שלה לחיים החדשים.
הרעיון מיד מצא חן בעיני שניהם. קרן שמחה לקבל עתודה כלכלית לשעת חירום. יוסי שמח לקבל פתרון מהיר ומיידי לבעיית תזרים המזומנים שלו. קרן לא קיבלה את כל הסכום, כפי שרצתה מלכתחילה, ויוסי לא השתמש בכל הסכום לכיסוי החובות, כפי שרצה מלכתחילה. אך כל אחד מהם היה מרוצה בכך שקיבל מענה על צורך אחר שלו: יוסי קיבל פתרון מיידי לבעיית תזרים המזומנים, וקרן קיבלה בטחון כלכלי.
תוך זמן קצר גיבשנו הסדר כולל. הרוח יצאה מהמפרשים. שירלי ואני התפננו לניסוח ההסכם.
סוף דבר
נפגשתי עם קרן במשרדי על מנת לעבור איתה על ההסכם לפני החתימה. לרגע לא הכרתי את האשה שנכנסה למשרדי: יפה, מטופחת, צבע חדש לשיערה וניצוץ חדש בעיניים. "קרן?" שאלתי. "זו את?" התחבקנו בהתרגשות. שתינו ידענו מדוע. זו היתה קרן אחרת: עצמאית, זקופה וחזקה.
קרן סיפרה שהיא אשה חדשה: "חזרתי לקרן של פעם. מצאתי שקט פנימי. טוב לי. אני עצמאית, חזקה ומהווה ראש למשפחה שלי. אני מכלכלת את צעדיי הכלכליים בתבונה ובזהירות ואני מסתדרת. היחסים עם יוסי טובים. אנחנו משתפים פעולה בעניינים של עומר. גם עומר מרגיש הרבה יותר טוב, ורואה איך אנחנו מסתדרים יפה בענייניו. עומר סיפר לי כמה זה מרגיע עבורו."
כעבור חודש קיבלתי מסרון מקרן: "יצאנו מבית דין הרבני. אנחנו גרושים. רוצה להודות לך על התהליך. ראינו זוגות שעשו את הדברים אחרת. אני יודעת שעל אף שלא היה פשוט, בחרנו נכון. הרווחתי את עצמי חזרה, ופעלתי בצורה הטובה ביותר עבור עומר. אני יודעת שמעתה יוסי ואני נדע להתמודד לבד ולהמשיך הלאה".
*השמות של קרן ויוסי הינם בדויים.
*תודה רבה לחבריי: שירלי, איתן, רנדי ודורית, על שיתוף הפעולה בתהליך, וכן על הערותיהם לסיפור זה.